opvolger-dvd-hvd-holodisc

opvolger-dvd-hvd-holodisc

opvolger-dvd-hvd-holodisc
minilaptops
Klik hier voor alle
hardware onderwerpen
Opvolger-DVD-de-HVD-Holodisc

Aangepast zoeken

Dé opvolger van de zeer populaire DVD (Digital Versatile Disc) is Blu-Ray geworden. Het formaat HDDVD heeft zijn meerdere in Blu-Ray moeten erkennen. Eind maart 2008 is Toshiba definitief gestopt met de uitlevering van HDDVD-apparatuur.

Naast de ontwikkelingen in de opvolging van de DVD in de vorm van Blu-Ray, wordt er door het Amerikaanse Inphase Technologies en Hitachi/Maxell gewerkt aan de zogenaamde Holodisc (HVD = Holographic Versatile Disc).

De techniek is gebaseerd op 3D-beeldprojectie met behulp van twee laserstralen. De schijf is dikker, wordt driedimensionaal gelezen en kan meerdere keren beschreven worden. Hierdoor kan er veel meer informatie weggeschreven worden op de disk. Omdat de holodisc niet continu hoeft te draaien, de gegevens staan niet in een spoor van bits op de schijf, is de doorvoersnelheid hoger dan bij traditionele schijven (DVD, Blu-Ray en HD-DVD). De holodisc hoeft zelfs niet eens rond te zijn. De eerste schijven zullen zo'n 300 GB (bij de introductie dus al 20 keer grotere opslagmogelijkheid dan een HD-DVD!) capaciteit hebben. Toekomstige versies zullen zelfs kunnen gaan naar een capaciteit van meerdere TB's.
In het bedrijfsleven kunnen holodiscs ingezet worden als alternatief voor zeer grote opslagmedia als tapestreamers. Voor de consumentenmarkt kan de HVD gebruikt worden bij games en HDTV (rand)apparatuur.

Een vergelijking van producten CD, DVD, HD-DVD, Blu-Ray en de HVD ziet er als volgt uit:

 • CD 650 MB
 • DVD 4,7 GB (2 laags en kanten beschreven 17 GB)
 • HD-DVD 15 GB per laag (2 laags leverbaar = 30 GB)
 • Blu-Ray 25 GB per laag (2 laags leverbaar = 50 GB)
 • Holodisk 300 GB (in opvolgende generaties tot 3,9 TB)

  Meer opvolger-dvd-hvd-holodisc (holodisk.net/)

 •  
     
     Vorige pagina