WPAN-WLAN-WMAN-WWAN WPAN-WLAN-WMAN-WWAN

Aangepast zoeken

Wireless Personal Area Network (WPAN)
Een draadloos netwerk met een bereik van een paar meter. In feite de 'draadloze' vervanging van een snoer tussen apparaten. Een voorbeeld is IrDA (Infrared Data Association) waarmee apparaten via infrarood communiceren. En van de bekendste uitvoeringen van een WPAN is Bluetooth. Deze techniek synchroniseert PDA's en (smart)phones met computers en laat printers, toetsenborden en muizen "wireless" met elkaar communiceren. De maximumsnelheid van Bluetooth 2.0 ligt op 2.1 megabit per seconde.

Wireless Local Area Network (WLAN)
Een netwerk dat een lokaal gebied van enkele tientallen meters omvat, afhankelijk van signaalverstorende obstakels zoals muren. Via Wifi (wireless fidelity) kunnen computers draadloos informatie uitwisselen. De maximale snelheid van de huidige wifi-standaard (= de g-variant) is 54 megabit per seconde.

Wireless Metropolitan Area Network (WMAN)
Een WMAN omvat een stedelijk gebied. De verwachting is dat WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) op grote schaal voor WMAN's ingezet gaat worden om stedelijke en landelijke gebieden in de nabije toekomst van internet en internettelefonie te voorzien vanwege het grote bereik van 50 kilometer. De snelheid zal rond de 70 megabit per seconde gaan liggen.
Wireless Wide Area Network (WWAN)
Een netwerk voor de communicatie in een groot gebied, bijvoorbeeld een regio of zelfs een heel land. GSM en UMTS zijn voorbeelden van WWAN's. UMTS kent een maximum snelheid van 384 kilobit per seconde en is daarmee sneller dan het op GSM-gebaseerde GPRS (21 kilobit per seconde) en EDGE (69 kilobit per seconde). WPAN-WLAN-WMAN-WWAN (meer mobiel internet)

 
   
     
   
 

       

 
cookieassistant.com